BLOG

Elise heeft alopecia androgenetica: ‘Het begon met een kale plek boven mijn oor’

In maart 2023 besluit Elise* een afspraak te maken bij Hair Professionals, nadat ze jarenlang een uur eerder opstond om haar dunne haren te modeleren. Niet lang daarna blijkt dat ze alopecia androgenetica heeft. Dat betekent dat ze steeds meer haar verliest.

 

‘‘Mijn haarwerkje geeft mij rust, zelfvertrouwen en een gelukkig gevoel.’’ vertelt Elise. Na jarenlang onzeker te zijn over haar kapsel, besluit ze voor een haarwerkje te gaan.   

Kappersbezoek

Dat Elise haar haren steeds dunner worden, merkt ze zelf ook. Maar de echte schrik komt bij een kappersbezoek. ‘De kapper vroeg zich af, waarom mijn haar afbrak op de kruin. Daarnaast gaf hij aan dat er kale plekjes boven mijn oor zaten.’ vertelt Elise. Dit schuift ze al snel weg onder het mom dat ze wellicht te hard heeft getrokken aan haar haarelastiekje. De kapper vermoed dat het door het blonderen komt, waardoor het haar af kan breken.

Elise wereld lijkt in te storten. Jarenlang zette ze haar wekker een uur eerder, zodat ze haar haren enigszins in model kon brengen. ‘’Vrienden en bekenden uit mijn omgeving, waren altijd verbaasd ze zagen dat mijn haar zo dun was. Zij zagen alleen mijn met moeite geföhnde kapsel. Dat ik wakker werd als een ontplofte mol, wist vrijwel niemand.’’

Hair professionals

Dat het zo niet langer kon, stond voor Elise vast. Bij hoge temperaturen hangt haar sluike haar futloos langs haar gezicht. Miezert het buiten of is ze door een regenbui gelopen? Dan wist Elise dat haar coupé verpest was tot de volgende wasbeurt. ‘’Opmerkingen zoals: ‘Meid, wat heb je dode punten’ of ‘Ja, je haar is inderdaad wel erg dun, maar het zit altijd leuk’ begreep ik, maar deden pijn. Gelukkig ben ik creatief, waardoor ik altijd iets van mijn kapsel wist te maken Maar echt blij, was ik er nooit mee.’’

De stap om naar een specialist zoals Hair Professionals te gaan, was voor Elise groot. ‘’Een pruik, ik? Op de een of andere manier voelde het als falen. Als nep. Als stom.’’ Aldus Elise. Toch besluit ze om de stoute schoenen aan te trekken. Een gesprek kan immers geen kwaad en wellicht bestaat er een olie, shampoo of ander verzorgingsproduct, waarmee het dunner wordende haar verholpen kan worden.

Alopecia Androgenetica 

Het gesprek bij Hair Professionals ervaart Elise als geweldig. Zo vertelt ze: ‘’Monica is een oprechte, lieve vrouw die meteen met je meedenkt. Ze bekeek mijn kruin en de kale plekken boven mijn oren en zag vrijwel meteen dat het om alopecia androgenetica ging.’’ Een haarwerkje biedt uitkomst. Nadat Elise voor-en-na foto’s van anderen te zien krijgt, is ze al snel overtuigd.

‘’Monica nam alle tijd voor mij en ging op zoek naar ene passend haarwerkje dat aansloot bij mijn haar. Ze kleurde het haarstukje in mijn eigen haarkleur, plaatste het op mijn hoofd en knipte het vervolgens in model. Et voilà. Het was niet van echt te onderscheiden.’’ De eerste dagen moet Elise als vanzelfsprekend wennen, maar al snel weet ze niet beter. Haar man en kinderen zien zelfs niet eens dat ze een haarstukje draagt. Laat staan haar omgeving.

Haarwerkje

’Als vanzelfsprekend is het even zoeken, wat voor jou het prettigste zit. Maar zodra je eraan gewend bent, wil je niet meer anders. Ik hoef me nooit meer zorgen te maken om mijn haar, want het zit nu altijd goed. Ik ervaar er zoveel gemak van en voel mij zelfverzekerder dan ooit tevoren. Het geeft mij rust, zelfvertrouwen en een blij gevoel. Meer dan lof voor Hair Professionals, met in het bijzonder Monica.’

Herken jij jezelf in bovenstaand verhaal? Je bent altijd welkom voor een vrijblijvend gesprek.

*De naam Elise is gefingeerd.