Hair Professionals

Header-contact-Hair-Professionals1920px

Haaruitval chemotherapie

Haaruitval na chemotherapie is voor veel vrouwen (en mannen) een vervelend moment waar ze tegenop kijken. Niet zo gek, want het verliezen van je haar is een zichtbaar effect en staat voor de buitenwereld vaak gelijk aan de moeilijke periode waarin je terecht bent gekomen. Er is veel onduidelijkheid rondom chemotherapie en haarverlies. Daarom proberen we je voor te bereiden op wat je te wachten staat.

Chemotherapie en haarverlies

Het is een van de bekendste bijwerkingen van chemotherapie: haaruitval. Dat komt omdat veel soorten chemotherapie bestaan uit zogenaamde cystotatica. Dit zijn medicijnen die snel delende kankercellen in het lichaam moeten afbreken en doden. Hierdoor kan de kanker genezen of worden tumoren kleiner. Helaas worden er met chemotherapie niet alleen de kwaadaardige cellen, maar ook de gezonde cellen vernietigd. Zo ook de cellen in de haarzakjes die zorgen voor de haargroei. Deze worden vernietigd, waardoor het haar uitvalt. Dit gebeurt niet alleen met het hoofdhaar, maar ook met wimpers, wenkbrauwen, neushaartjes, oksel- en schaamhaar.

De mate waarin haaruitval optreedt, hangt af van het soort crystotatica en de toegediende hoeveelheid. Het haar hoeft niet altijd uit te vallen. Het kan ook geleidelijk aan dunner, bros en futloos worden.

Wanneer begint haaruitval na chemotherapie?

In de meeste gevallen begint het haar 10 tot 17 dagen na de eerste chemokuur uit te vallen. Je merkt dit doordat je bijvoorbeeld haren op je kussen vindt of in het doucheputje. In sommige gevallen gaat de haaruitval gepaard met haarpijn. Je kunt dit vergelijken met een te strakke paardenstaart of met kleine naaldenprikjes op de hoofdhuid.

In sommige gevallen kan hoofdhuidkoeling – ook wel de ijsmuts of icecap genoemd – helpen om haaruitval door chemotherapie te voorkomen. Wanneer je hiervoor kiest, krijg je tijdens de chemotherapie een kap op. Overleg met je arts of jouw ziekenhuis hoofdhuidkoeling geeft, en of je ervoor in aanmerking komt.

Beleving van haaruitval door chemotherapie

Iedereen ervaart de haaruitval door chemotherapie anders. Met name voor vrouwen is de klap groot. Als tussenstap kiezen vrouwen met lang haar er vaak voor om hun haar kort te knippen na de eerste chemokuur. Op deze manier verlies je niet je lange lokkken, maar korte plukken haar. Wanneer het haaruitval doorzet, wordt er veelal gekozen om het resterende haar te laten millimeteren.

Hoelang duurt haaruitval door chemotherapie?

Over het algemeen is haaruitval na chemotherapie tijdelijk. Het haar groeit gewoon door, maar omdat het bij iedere kuur weer afbreekt merk je dit niet tijdens de chemotherapie. Gemiddeld beginnen de haren vier à zes weken na de laatste chemokuur weer te groeien. Het haarzakje heeft de tijd nodig om te herstellen, voordat het weer gezond haar kan produceren. Daardoor kan je nieuwe haar dunner zijn en een andere structuur hebben. Zo kun je bijvoorbeeld van stijl haar naar krullend gaan of andersom. Ook kan het haar dikker of dunner zijn of een andere kleur hebben. In de meeste gevallen komt het haar donkerder of grijs terug. Deze veranderingen kunnen in zes tot negen maanden bijtrekken, maar het kan ook blijvend zijn.

Haarwerken tijdens chemotherapie

Een haarwerk kan voor zowel mannen als vrouwen, haaruitval over het algemeen goed camoufleren. Om ervoor te zorgen dat het haarwerk zoveel mogelijk op je eigen haar lijkt, raden we aan om een afspraak te maken voordat de haaruitval begint. Indien de haaruitval al is begonnen, is een foto voldoende.

We werken met haarwerken van echt haar en synthetisch haar. We informeren je tijdens een vrijblijvend intakegesprek graag over de mogelijkheden. Twijfel je of het haar uitvalt? We bieden de unieke mogelijkheid om het haarwerk 8 weken te reserveren. Zo kun je rustig aan het idee wennen en zit je nergens aan vast.

Vergoeding haarwerk

Wanneer je ervoor kiest om een haarwerk te kopen, kun je een deel van de kosten declareren bij de zorgverzekeraar. Hiervoor heb je een medische verklaring – ook wel machtiging genoemd – van je arts of verpleegkundige nodig. Omdat Hair Professionals een gecertificeerde salon met het ANKO-keurmerk is, heb je vanuit de basisverzekering recht op €465,- (2024). Wanneer je aanvullend verzekerd bent, kan dit bedrag hoger zijn. 

Kun je de haargroei na chemotherapie versnellen?

Het is waarschijnlijk een van de meest gestelde vragen: ‘Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn haar na de chemotherapie sneller groeit?’ Hair Professionals werkt samen met Mediceuticals. De producten van Mediceuticals zijn geschikt bij onder andere overmatig haaruitval en dunner wordend haar. Met behulp van de juiste producten van Mediceuticals wordt de nieuwe haargroei gestimuleerd. Ook wordt de hoofdhuid, de haarzakjes en het haar in een optimale conditie gebracht.

Voor een optimaal resultaat raden we aan om voor de eerste chemokuur te beginnen met de producten van Mediceuticals. Wanneer je klaar bent met de chemotherapie kun je de producten blijven gebruiken om de hoofdhuid en het haar in goede conditie te houden. Tijdens een persoonlijk intakegesprek informeren we je graag over de juiste producten.

Wees lief voor je haar en hoofdhuid

Haaruitval door chemotherapie is een zeer vervelende, maar gelukkig tijdelijke bijwerking. Het lijkt waarschijnlijk maanden te duren, maar je haar groeit uiteindelijk altijd terug. Geef na de chemotherapie je haar en hoofdhuid niet alleen wat extra aandacht, maar ook de tijd om te herstellen. Wacht daarom in het begin – hoe verleidelijk ook – nog even met verven en een kleurspoeling. De haarspecialisten van Hair Professionals helpen je graag bij het vinden van een nieuw kapsel en kunnen je voorzien van advies.

Een haarwerk van Hair Professionals

Natuurlijk is het niet noodzakelijk om je hoofd te bedekken als je kaal wordt door chemotherapie. Toch ervaren veel mensen dit als prettig. Een haarwerk of pruik zorgt ervoor dat je even niet herkenbaar ‘patiënt’ bent. Tijdens ons vrijblijvende intakegesprek bespreken we de mogelijkheden en kijken we goed naar je huidige haar. Aan de hand van je huidige coupe of foto’s zoeken we samen met jou een geschikt haarwerk uit. Maak een afspraak door te bellen naar 0522 481 629 of stuur een e-mail naar info@hair-professionals.nl.